Ολοι και όλες στην Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη!
Τι είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και γιατί διεκδικούμε την υπογραφή της;
Τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας. Οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, στα νοίκια, στην ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα συνεχώς αυξάνονται, οδηγώντας χιλιάδες κόσμου στα όρια της επιβίωσης. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου αυξάνονται, η κατασκευαστική και μελετητική δραστηριότητα ανεβαίνει, ενώ εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε στο κατασκευαστικό κεφάλαιο. Ευρύτερα, νέα πεδία επένδυσης και κερδοφορίας δημιουργούνται για το ελληνικό κεφάλαιο σε τομείς όπως της ενέργειας με κέρδη ρεκόρ όπως η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη που πενταπλασίασε τα κέρδη της, ή τα ΕΛΠΕ, που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία Λάτση, που τα δεκαπλασιάσαν! Την ίδια στιγμή που όλοι εμείς εξακολουθούμε να βλέπουμε τους μισθούς καθηλωμένους και το εισόδημα μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.
Σε αυτές τις συνθήκες, ο αγώνας για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αποκτά αναβαθμισμένη σημασία. Μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο ελπίδας σε ένα κλάδο που οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκαν σε ακραίο βαθμό. Για να μη συνηθίσουμε στην «κανονικότητα» της υποτίμησης της δουλειάς και της ζωής μας!
Γιατί είναι σημαντική η πάλη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ);
Γιατί η ΣΣΕ είναι η μοναδική περίπτωση που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ¨νομοθετούν¨. Οι ΣΣΕ είναι συμφωνίες μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτικών φορέων που καθορίζουν τους όρους εργασίας και το ύψος των απολαβών των εργαζόμενων στον εκάστοτε κλάδο. Και γι’ αυτό πάντα οι ΣΣΕ ήταν, είναι και θα είναι στο στόχαστρο και σε διαρκή αμφισβήτηση, όσο υπάρχει η διαπάλη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Μετά την κατάργηση των ΣΣΕ στην περίοδο των μνημονίων, το ύψος του μισθού, το ωράριο, οι άδειες, τα επιδόματα, οι αποζημιώσεις ορίζονται και ρυθμίζονται χωρίς την πίεση από τους εργαζόμενους, αλλά αποκλειστικά από την πλευρά της εργοδοσίας, είτε μέσω της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που όλοι γνωρίζουμε το ύψος του κατώτατου μισθού που αυτή ορίζει (713 ευρώ μεικτά), όπως και το ευτελές πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.
Στο παρελθόν το Σωματείο είχε υπογράψει συλλογική σύμβαση, η οποία κατοχύρωνε τόσο τους τυπικά μισθωτούς, όσο και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», με αναγνώριση της εξαρτημένης σχέσης εργασίας. Και αυτό ήταν ίσως η πιο τρανταχτή νίκη του Σωματείου ως σήμερα. Η συλλογική σύμβαση αποτελεί ασπίδα και θωράκιση μας, κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και απαντά στη διαρκή επίθεση των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας.
Το διάστημα πριν την καραντίνα, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών ξεδίπλωσε τον αγώνα του για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, ενώ η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών συνέβαλε καθοριστικά στο πλαίσιο διεκδικήσεων της σύμβασης και στην οργάνωση παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων σε εταιρείες του κλάδου. Ήδη η επιτροπή του σωματείου έχει πραγματοποιήσει ανοιχτές συνεδριάσεις, όπου έχει συζητηθεί και διαμορφωθεί προσχέδιο της ΣΣΕ.
Ως Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών θέλουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να διασφαλίζει:
- Δραστικές Αυξήσεις στους μισθούς τέτοιες που οι εργαζόμενοι να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους, με το κατώτατο όριο του βασικού μισθού:
- στα 1175 ευρώ x 14 καθαρά για απόφοιτους 5ετούς σχολής (πχ μηχανικοί)
- στα 1090 ευρώ x 14 καθαρά για απόφοιτους 4ετούς σχολής (πχ τεχνολόγοι μηχανικοί)
- στα 1000 ευρώ x 14 καθαρά για τους υπόλοιπους συναδέλφους τεχνικούς
και αύξηση του μισθού αυτού ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα επιδόματα που δικαιούμαστε
- Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
- Αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κλπ).
- Σταθερή απασχόληση με μείωση των ωρών εργασίας (5νθήμερο, 7ωρο, 35ωρο). Κατάργηση της 6ήμερης εργασίας σε χώρους όπως τα εργοτάξια.
- Δικαίωμα στη μητρότητα και στην εγκυμοσύνη
- Τους όρους και το ύψος του μισθού στην εκτός έδρας εργασία και στην υπερωριακή απασχόληση
- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε περιπτώσεις έκτακτων υγειονομικών συνθηκών.
- Πλήρως κατοχυρωμένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Τέλος, ως Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, θέλουμε στη Συλλογική Σύμβαση να κατοχυρώνεται και το δικαίωμα της εργαζόμενης ή του εργαζομένου σε επίσχεση εργασίας, σε περίπτωση άσκησης οποιασδήποτε μορφής έμφυλης βίας από τον εργοδότη. Απαιτείται συλλογικό πλαίσιο διεκδίκησης και υπεράσπισης όσων είναι θύματα αυτής της μορφής βίας και νομική κατοχύρωση των εργαζόμενων απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές, σε μια εποχή που οι σχετικές καταγγελίες πληθαίνουν και αποκαλύπτουν τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου και μέσα στους χώρους δουλειάς.
Ποια είναι τα βήματα για την υπογραφή ΣΣΕ;
Παρά τη σημαντική παρακαταθήκη του σωματείου με την προηγούμενη ΣΣΕ που είχε υπογράψει, τους αγώνες που έχει δώσει και τη δυναμική και τη μαζικότητα που έχει αναπτύξει ειδικά τα τελευταία χρόνια (ενδεικτική είναι η διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων με παρουσία εκατοντάδων μελών και οι πρόσφατες εκλογές όπου η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο), εύλογα προκύπτει το ερώτημα για το πώς θα υποχρεωθούν οι εργοδότες να υπογράψουν και να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της.
Ο μόνος δρόμος είναι η μαχητική ενοποίηση των εργαζόμενων. Όταν οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι και ενωμένοι μπορούν να επιβάλλουν το δίκιο τους, ενώ όταν είναι ο καθένας μόνος του αποτελούν απλώς την πρώτη ύλη της εκμετάλλευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, η οργάνωση στο σωματείο είναι καθοριστική, όπως και η συγκρότηση σωματειακών επιτροπών σε χώρους εργασίας, ο συντονισμός με άλλα σωματεία που παλεύουν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση, ο αγωνιστικός σχεδιασμός στον κλάδο (με κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, κήρυξη κλαδικής απεργίας κ.α.), αλλά και μια μεγάλη πανεξόρμηση στους χώρους εργασίας, για να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν όλοι και όλες οι εργαζόμενοι/ες!
Επιδιώκουμε το σωματείο να συζητήσει μαζικά και να καταλήξει άμεσα μέσα από Γενική Συνέλευση στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και σε κινητοποίηση στους εργοδοτικούς φορείς, προκειμένου να κατατεθεί αυτή και να κληθούν επ’ αυτής της πρότασης να τοποθετηθούν.
Είναι προφανές πως για όλους τους λόγους που αναφέραμε, οι εργοδότες ασφαλώς και δεν επιθυμούν μια ΣΣΕ με το πλαίσιο διεκδικήσεων και τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε. Είναι όμως στο χέρι μας να τους δείξουμε πως «χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά» και μπορούμε να επιβάλλουμε τα δικαιώματα μας. Εξάλλου δε δίνουμε μόνοι μας αυτό τον αγώνα! Σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, ταξικά, αγωνιστικά σωματεία παλεύουν και πετυχαίνουν την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι λοιπόν ώρα να βγούμε μπροστά με τρόπο αισιόδοξο και μαχητικό! Με την πεποίθηση ότι μπορούμε και μας αρμόζει να αξιώνουμε δουλειά με δικαιώματα, ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας!